Mijn website is verhuisd!
(hier blog ik nog wel zo nu en dan over fietsen, wandelen, etc.)
-----
I moved my website!


Slingeren op de grens van twee talen
Prachtig, langs de Tjonger in Weststellingwerf

Vandaag heb ik weer een heerlijke touristische route gefietst. 92 kilometer, waarvan een groot deel nieuw voor me was. Het ging weer over schelpenpaadjes en kronkelweggetjes. 
Bij De Tsjonger - dit is de natuurlijke grens tussen het Friese en het Stellingwerfse taalgebied -  kreeg ik op mijn fietspad een wegwijzer waarop staat aangegeven dat je alleen verder kunt als je de pont neemt. Ik vroeg me nog af of je kunt pinnen bij zo'n schipper, maar zoals je op de foto kunt zien is het een zelfbedieningspont. Zelf doen dus. Als je aan de slinger draait, dan trek je jezelf als het ware aan een ketting naar de overkant. Best wel een zwaar werkje, want je draait je een ongeluk, terwijl je maar centimeter voor centimeter vordert. Maar je wil er met al die boten op het water ook weer niet te lang over doen. 

Ik heb wel 's gehoord dat Friezen die aan de Friestalige kant van De Tsjonger wonen, het Stellingwerfs aan de andere kant van het water oer-tsjongers noemen. Ik vraag me af hoe ze het gepruttel noemen dat ik na dat slingeren uitbracht, toen ik aan de overkant aankwam...


Mijn fiets staat geparkeerd tegen de reling. Door te draaien aan de schijven, trek je jezelf naar de overkant.

Also on this blog:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...