Mijn website is verhuisd!
(hier blog ik nog wel zo nu en dan over fietsen, wandelen, etc.)
-----
I moved my website!


Fietshelm in Denemarken

Ik ben, zeker sinds mijn fietsongeluk vorig jaar, een groot voorstander voor het gebruik van een helm bij het toerfietsen. Hoewel niemand het nut van zo'n ding zal ontkennen, zie je toch zeer regelmatig wielrenners voorbijkomen zonder een helm op hun hoofd. Ik heb alle smoezen om 'm niet te dragen wel gehoord, denk ik; “Mijn haar gaat ervan in de war”, “Het is zo zweterig” of “Het ziet er toch niet uit”. Dat een goede helm je leven kan redden is voor sommige hardnekkige weigeraars kennelijk minder belangrijk dan de door hun aangevoerde redenen.

Het viel me tijdens onze vakantie in Denemarken op dat de Denen daar toch wat anders over denken. Ik dacht eerst dat Deense fietsers verplicht een helm moeten dragen, maar dat is niet waar. Het wordt wel aangeraden door de Deense regering. Men voert er een actief beleid wat dat betreft. Je ziet, zeker nu de scholen weer beginnen, overal posters hangen waarop het dragen van een helm wordt aangeraden. In Nederland is men op dit gebied een stuk minder actief. Hoewel we bekend staan als het land van de regeltjes, is wat dit betreft helemaal niets geregeld. Op de site van de rijksoverheid staat: “Als fietser bent u niet verplicht om een helm te dragen. Voor het invoeren van een helmplicht voor fietsers is in Nederland geen draagvlak.”
Ooooh... Nou, nee... Natuurlijk.... Ik snap het... als er geen draagvlak voor is....

Hieronder zie je een compilatie van foto's die ik heb gemaakt van mij kruisende (krydsende) Deense fietsers. Een verzameling van mensen in werkkleding, sportkleding, vrijetijdskleding en in pak. Maar mét een helm op. Ik zie het hier in Nederland nog niet gauw gebeuren. En ik moet eerlijk zeggen; als ik bijvoorbeeld naar mijn werk fiets, dan draag ik ook geen helm hoor.
Ik heb tijdens onze vakantie natuurlijk zelf ook gefietst in Denemarken. Over hoe dát is vertel ik een volgende keer.

Onze vakantie in Denemarken
1e bericht uit Seeland of Sjaelland

Zaterdag zijn we thuisgekomen van twee heerlijke vakantieweken in Denemarken. We hadden een vakantiehuis gehuurd in het noorden van Seeland (Deens: Sjaelland), vlakbij een dorpje dat Gilleleje heet.
We konden goed merken dat we aan het einde va het seizoen zaten, want er waren maar weinig toeristen meer te zien en ik geloof dat we in dat gebied nog zo'n beetje de enige Nederlanders waren.
Ik zal de komende tijd wat berichten plaatsen over onze vakantie en deze regio. Met dit eerste bericht wil ik je een idee geven van de kust bij Gilleleje. Het strand aan het Kattegat is stil (nu zelfs verlaten), maar pittoresk en schoon. Je kunt op redelijk korte afstand de Zweedse kust boven Helsingborg zien liggen. Onderstaande foto's heb ik gemaakt tijdens een strandwandeling van ons huisje naar Gilleleje, een afstand van ongeveer vijf kilometer. Onze kids van 7 en 8 vonden het ook prachtig. Totdat ze in de gaten kregen dat ze na de patat-met-toebehoren-lunch in Gilleleje ook nog terug moesten lopen....

Hier vind je mijn andere berichten over deze vakantie.

Ons huisje. Nou ja, zeg maar huis. Het staat, met nog ongeveer 12000 andere Deense vakantiehuisjes te koop
als gevolg van de financiële crisis. Je kunt het vinden via het adres: Koglevej 13, Gilleleje.


Bonte kraai


Het haventje van Gilleleje. Je kunt er in een aantal visrestaurantjes heerlijk eten.

Ons nieuwe vlonderterras is klaar

Bij ons thuis zijn we niet van die tuiniers. Ja, we vinden het leuk om in een tuin te zítten, maar we hebben geen groene vingers. Ik heb er ook ook niet zoveel verstand van. Eigenlijk lijkt dat wat ons botanische pareltje zou moeten zijn, meestal op een soort mini-jungle.

Houten vlonder

Afgelopen week heb ik, en dat stond al heel lang op het verlanglijstje, zelf een terras aangelegd van vlonderhout. Al met al ben ik met de bouw ervan – hij is 4 x 6,5 meter – twintig uren bezig geweest. Dat is exclusief het geschikt maken van de ondergrond en andere voorbereidingen zoals het maken van een tekening.

Houten terras: materialen en gereedschappen

Het onderstel; de 1-meterpalen en de balken, zijn van hardhout. De vlonderplanken zijn van geïmpregneerd grenen.
Op de foto's hieronder zie je welke materialen en gereedschappen ik verder heb gebruikt bij het bouwen van deze vlonder. Als je zoals ik een amateurklusser bent, is het soms een heel gedoe en uitzoeken voordat je met een gerust hart aan de slag kunt.
Ik ben Hobby-Bob niet, maar als je vragen hebt over deze klus, mag je ze me gerust stellen. Doe dat dan via de reactiemogelijkheid onder dit bericht of via mail.

Klik hier voor meer!


Voor

tuinvlonder

houten vlonder op palen
Anti-worteldoek tegen onkruid
gereedschap om vlonder te bouwen
Grondboor (met dank aan @petradus), schep en palenrammer.


tuinvlonder maken
Vastgezet met een slotbout

Tuinvlonder in aanbouw

Op een paar kleinigheidjes na: Af!

Also on this blog:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...