Mijn website is verhuisd!
(hier blog ik nog wel zo nu en dan over fietsen, wandelen, etc.)
-----
I moved my website!


Onze herfstvakantie op Rügen– Duitsland
Deel 3b: Binz

Binz, Rügen

Nadat we 's ochtends Prora (zie vorig bericht) hebben bekeken en beleefd, rijden we door naar Binz. Hier treffen we het tegenovergestelde van Prora. Binz is klein, maar schoon en het straalt van cultuur, toerisme en vriendelijke architectuur. Je ziet en ontmoet er blije mensen op straat.
Er loopt een pier de zee in, vanwaar je mooi zicht hebt op het strand en de mondain aandoende boulevard. Op die boulevard vind je kraampjes met Italiaans ijs en broodjes vis. En dat hebben we dan ook allemaal geprobeerd. We wilden vooral die nare 'Prora-smaak’ kwijt en dat is gelukt. Dank je wel Binz!


Klik hier voor al mijn blogberichten over Rügen.

Klik hier voor mijn nieuwe website!Binz.Oei! Dat herfstlicht en dan ook nog recht in mijn lens!
Ik wilde je het uitzicht vanaf de pier toch niet onthouden.Heerlijk in het zonnetje. En dat halverwege oktober.
We hadden natuurlijk nog wel wat tegoed qua weer. Zomer 2011 was
tenslotte niet je-dat.

Ze (of is het 'hij'?) zit daar samen met nog een stuk of wat beeldjes
'mooi te wezen' op de boulevard van Binz.
De beeldjes zijn maar ongeveer 15 centimeter groot, maar ze stralen een
soort 'rijkdom' uit in zo'n straat. Ik vind het indrukwekkend dat zoiets
kan, zonder dat het door vandalen wordt gesloopt. Je ziet trouwens weinig uitingen van
vandalisme of graffiti in dit deel van Duitsland.Begin van de route ('Go') Prora, daaronder ('end') ligt Binz. Je kunt op de GPS-route mooi zien
waar we de pier (Seebrücke) op zijn gelopen.

Onze herfstvakantie op Rügen– Duitsland
Deel 3a; Seebad Prora

Seebad Prora, Rügen

Een verplicht uitstapje tijdens een verblijf op Rügen is dat naar Seebad Prora. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog werd, in opdracht van Adolf Hitler, een immens complex gebouwd dat moest gaan dienen als badhotel voor twintigduizend vakantiegangers uit de Duitse arbeidersklasse. De gebouwen strekken zich uit over 4,5 kilometer langs de kustlijn van de Oostzee. Ze zijn gemaakt van grauw beton en het geheel is verwaarloosd en vervallen. Door het uitbreken van de oorlog is het er nooit van gekomen dat er vakantiegangers in werden gehuisvest. Tijdens de oorlog heeft het gediend als toevluchtsoord van gevluchte inwoners van Hamburg, die door geallieerde bombardementen hun huizen waren kwijtgeraakt. Na de oorlog is het onderkomen geweest voor militairen van het Rode Leger. Sinds de Duitse hereniging is het in handen van het Duitse ministerie van Financiën.

Museum Prora

We bezoeken vandaag het Prora-museum, dat is gevestigd in een van die deprimerende flatgebouwen. De tentoonstelling voldoet bij lange na niet aan de eisen die wij in Nederland aan een museum stellen. Het is er vochtig en oubollig. De tentoongestelde voorwerpen staan onder plastic afgedekt om verval te voorkomen. De toelichtingen op de bijbehorende bordjes zijn vergeeld en de kamertjes zijn afgeschermd met betondraad om diefstal door verzamelaars van oorlogsattributen te voorkomen. Als het de bedoeling is dat je een indruk krijgt van de naargeestigheid uit die periode, dan is dat de samenstellers van de tentoonstelling aardig gelukt. Maar ik denk dat het komt omdat het museum over net (niet) voldoende middelen beschikt om zijn eigen broek op te houden. We krijgen er wel een indrukwekkend beeld van de geschiedenis van het badhotel en de nationaalsocialistische denkbeelden die daarbij als uitgangspunt golden, maar het is eigenlijk onbegrijpelijk dat de Duitse overheid niet meer dan dit investeert, in een zo belangrijk onderdeel van de (Oost- en West-)Duitse geschiedenis.
Het museum ademt een mistroostige, deprimerende sfeer uit. Ik heb tijdens ons bezoek steeds de behoefte om eruit te hollen. De galerijen met de stalen deuren hebben zo’n verstikkende werking op me, dat ik me onmogelijk kan voorstellen dat je in zo’n omgeving een leuke vakantie kan hebben.

Ik realiseer me wel dat het in de crisisjaren voor WOII een grote luxe was om op vakantie te gaan. Dat vakantie voor de arbeidersklasse in die tijd sowieso een utopie moet zijn geweest. Het idee van de, door de nazi’s beheerde organisatie Kraft durch Freude (Kracht door Vreugde), is daarom op zich - als je hun nationaalsocialistische achtergrond buiten beschouwing laat - misschien sympathiek te noemen: Arbeiders die het verdienden zouden een door KdF verzorgde vakantie cadeau krijgen, zodat ze daarna weer met frisse moed terug aan de arbeid konden. Massaal georganiseerde sport en spel moesten bijdragen aan het gevoel van eensgezindheid en broederschap.

Benidorm
Toen ik even later buiten kwam en langs de indrukwekkende, kilometerslange gevels van deze beoogde ‘vakantiefabriek’ liep, kon ik het niet helpen om een vertaling van deze bizarre situatie te maken naar de huidige tijd. Tegenwoordig vieren veel mensen eigenlijk niet veel anders hun vakantie. Ze laten hun reis volledig verzorgen door een reisorganisatie en laten hun verblijf grotendeels invullen door een zogenaamd animatieteam. Bovendien vind ik de aanblik van de skylines van bijvoorbeeld Benidorm of Miami Beach erger dan die van Prora. Al was het alleen maar omdat we vandaag de dag een vrije keus hebben om het anders te doen...

Het is lastig om de grootte van het gebouw en de impact die het heeft op de foto te krijgen. Daar is het gewoon te groot voor. In het museum is een maquette te zien van Prora. Ik heb daar een foto van gemaakt en heb die hieronder geplaatst. Je moet je dus voorstellen dat die gebouwen 4,5 kilometer lang zijn. Onze zoon telde geloof ik 82 zijgebouwen. Ik heb wel delen van het gebouw gefotografeerd. Dat moet je dus zelf, in je hoofd maar even naar de juiste schaal vertalen ;-)


Klik hier voor al mijn blogberichten over Rügen.

Klik hier voor meer!Een flat, maar dan 4,5 kilometer lang...

Zo'n ding en dan 82 keer...

Bijschrift toevoegen
Prora ('Go') en Binz ('End'). Binz komt in het volgende bericht aan bod.


Detail van de GPS-track die ik heb opgenomen in Prora met Everytrail.
Als je goed kijkt, dan kun je de flats zien op deze Google-map.

Onze herfstvakantie op Rügen– Duitsland
Deel 2: Königsstuhl in Jasmund

Königsstuhl Jasmund, Rügen

Op zondag gaan we naar het Nationaal Park Jasmund in de buurt van Sassnitz, waar de beroemde krijtrotsen van Rügen te vinden zijn. We parkeren onze auto in Hagen, vanwaar we een prachtige wandeling maken naar het informatiecentrum van Königsstuhl. Je kunt vanaf dat uitzichtpunt, een pad van houten vlonders met vijfhonderd treden bewandelen, naar het 116 meter lager gelegen strand. Het is een belevenis om de imposante krijtrotsen boven je te zien uittorenen. Houd er wel rekening mee dat je die vijfhonderd treden ook weer naar boven moet!

Het mooie van de herfst zijn de prachtige kleuren, vooral in zo'n bosrijke omgeving waar wij verbleven. Het nadeel vind ik dat het licht je parten speelt bij het fotograferen. De lage zon geeft zo'n verstrooid licht en hele lange schaduwen; Ik vind dat erg lastig. Onderstaande foto's van de krijtrotsen laten grote verschillen in contrast zien, waardoor je ook een soort grauwe korreligheid in je foto's krijgt. Als iemand nog 's wat tips heeft over hoe dat beter kan, dan houd ik me aanbevolen...

Klik hier voor al mijn blogberichten over Rügen.

Klik hier voor mijn nieuwe website!
De route van Lobbe naar het nationaal park Jasmund. 

De wandeling naar de Konigsstuhl.


Onze herfstvakantie op Rügen – Duitsland
Deel 1: Lobbe en een intro

Rügen, Duitsland

Deze herfstvakantie hebben we een appartement gehuurd op het Duitse eiland Rügen. Rügen ligt in het noorden van Duitsland, vlakbij de grens met Polen in de Baltische zee of Oostzee. We zijn nooit eerder in deze buurt geweest, maar de reviews die we vooraf op internet hebben opgezocht, zijn veelbelovend.

Je kunt zien dat de mensen op Rügen leven van de visserij en het toerisme. Overal zie je eetgelegenheden die vis aanprijzen en vakantiehuisjes of ‘Zimmer Frei’. Ik denk dat het hier in de zomermaanden erg druk is, maar tijdens ons verblijf valt dat erg mee.
We treffen het met het weer. De eerste dagen zijn ronduit mooi te noemen. Niet dat het overdreven warm is; het is ongeveer 12 graden. Maar het zonnetje schijnt en onze kids pootjebaden er lustig op los in de zee. De Duitsers die ook op het strand te vinden zijn, vinden dat maar niks. Die lopen zwaar ingepakt rond in dikke jassen met mutsen, sjaals en handschoenen. Friezen zijn kennelijk toch een ander soort noorderlingen. De mensen in dit gebied zijn trouwens wel erg vriendelijk, het is eenvoudig om een gesprekje aan te knopen. Ze zijn enthousiast over wat ze te bieden hebben en benieuwd naar waar we vandaan komen.

Landschap Rügen

Het landschap op Rügen is prachtig. Heuvelachtig en groen is het. En de aanwezigheid van de zee rónd en de vele meren óp het eiland geven je een echt vakantiegevoel. Bovendien heeft dit eiland zandstrand. Voor onze kinderen een paradijs na de (wat mij betreft ook fascinerende) keienkusten van Denemarken van afgelopen zomervakantie. Hieronder zie je foto’s van het huis waarin ons appartement was en de kust op een paar honderd meter afstand daarvan. We logeerden in Lobbe, een klein plaatsje op het schiereiland Mönchgut, bij de zeer welwillende familie Evers die daar de appartementen 'Lobbersee' exploiteert.

Komende dagen zal ik verslagen plaatsen van wat we in deze week zoal gezien en beleefd hebben. Stay tuned!

Klik hier voor al mijn blogberichten over Rügen.

Klik hier voor mijn nieuwe website!


De reis. Een kleine 700 kilometer.
Het eiland Rügen. De 'A' Geeft Lobbe, onze verblijfplaats aan .
  

Ons appartement bij Lobbersee in Lobbe.

De kust bij Lobbe op Rügen. Pitoreske zandstranden!

Wandelen in Aekingerzand

Vanmiddag zijn we wezen wandelen in Aekingerzand (de Kale Duinen) een uitgestrekt gebied met zandverstuivingen, dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het was vandaag uitzonderlijk weer. Een zomerse dag op 2 oktober! We hebben gewoon lopen zweten. Onze kids (7 en 8) hadden eerst niet zoveel zin om te gaan wandelen (dat hebben ze namelijk nooit), maar toen we er waren hebben ze zich geweldig vermaakt (dat doen ze namelijk altijd). ;-)

Ik heb tijdens de wandeling onze route opgenomen met Everytrail. Ik heb ook wat foto's gemaakt in het gebied en ze in de route geprojecteerd. Op de route zie je drie rode bolletjes. Als je daar op klikt, dan krijg je de foto's te zien. Die foto's heb ik gemaakt op die plek in de route. Maar ik heb ze ook nog maar even in deze blog geplaatst voor je.


Also on this blog:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...