Mijn website is verhuisd!
(hier blog ik nog wel zo nu en dan over fietsen, wandelen, etc.)
-----
I moved my website!


Stilstand is vooruitgang
Rugpijn (spit) bij wielrennen: Tacx op zolder en voorzichtig aan

Vanochtend heb ik vijftig minuten op mijn Tacx gefietst. Ik had overlegd met mijn fysiotherapeut en hij vond het een goed idee. Ik was er, gezien de toestand van mijn rug (hier mijn blogbericht over mijn spit) een beetje huiverig voor, maar het viel me verschrikkelijk mee.
Ik had op zolder mijn opstelling gemaakt. Een handdoek over het stuur gehangen en de DVD-speler met koptelefoon voor me op tafel geïnstalleerd. Ik realiseerde me na een kwartier wel dat ik de ventilator was vergeten. Je hebt geen rijwind, dus het is zweten geblazen!
Van de bieb heb ik een een DVD van Venice geleend. De Twee Metersessie welteverstaan. Ik had nog nooit goed naar deze band geluisterd, maar leuk hoor. Overigens heb ik nog nooit een misser gehad bij de Tweemeters, wie er ook speelt.

Vijftig minuten getraind dus. Aan een trapfrequentie tussen 95 en 100 per minuut. Het aantrekken van mijn schoenen en het op- en afstappen is nog een pijnlijke gebeurtenis met spit, maar ik merkte dat het fietsen in de racehouding goed gaat en bovendien voelde ik dat het mijn onderste rugspieren versoepelt. Het is nu anderhalf uur geleden en ik heb het gevoel dat ik wat gemakkelijk beweeg.
Dan nog iets. Mijn knieën doen geen pijn. Een goed teken, maar het zegt nog niet alles. 'Normaal' gesproken gaan ze ook 'pas' zeer doen na een uur fietsen. Zie hier het hoe en wat daarover.

Maar goed, voorlopig ben ik tevreden! Stilstand op de Tacx is wat mij betreft dus wel degelijk een vooruitgang. Nu even afwachten hoe de reactie van lijf en leden is....

Klik hier voor mijn nieuwe site: www.gertjanhermus.nl


Levende kerststal in Broerekerk Bolsward

Vanochtend zijn we even met de kinderen naar de Broerekerk in Bolsward geweest. Daar wordt al een aantal jaren een gratis toegankelijke, levende kerststal ingericht. De kids vinden het prachtig want de ezel laat zich gewillig aaien en de schapen lopen vanuit kuddegedrag huppelende rondjes rond de ruif.
Als je de het stalletje met ezel en schapen wilt zien, dan moet je er maar even gaan kijken. Hieronder heb je alvast een totaalplaatje van de gerestaureerde kerk. Bij de ingang staat een melkbus waar je een vrijwillige bijdrage in kunt doen. De Broere-kersteditie 2012 zal wel afhangen van de opbrengst van dit jaar...

Klik hier voor mijn nieuwe site: www.gertjanhermus.nl
Pijn in mijn knieën bij wielrennen door triggerpoints in bovenbenen
Fysiotherapeut aan het werk


Vandaag ben ik voor de negende keer bij de fysiotherapeuten van Topfysio in Sneek geweest. In dit blogbericht heb ik uitgelegd dat ik tijdens het wielrennen, en dan vooral in langere tochten, na verloop van tijd hevige pijn aan de voorkant van mijn knieën krijg. Merlijn, mijn fysiotherapeut heeft me uitgelegd dat deze klachten bijna zeker voortkomen uit mijn bovenbeenspieren. Door middel van triggerpointmassage masseert hij tijdens mijn bezoeken de spierknopen of triggerpoints weg uit mijn quadriceps.

Een triggerpoint is een kleine verkramping in een spier die aanvoelt als een pijnlijke verharding. Door deze verhardingen in de beenspier, kan er een afgeleide pijn op of onder de knieën (de aanhechting van de spier op het onderbeen) optreden.

Vorige week is er voor de zekerheid een echo van mijn knieën gemaakt. Op zich was daar niet veel aan te zien. De pezen zien er goed uit. Ze zijn niet beschadigd of zo. Er waren wel wat kleine onregelmatigheden te zien op de pezen ter hoogte van de knieschijven, maar dat hoeft volgens hen niets te maken te hebben met mijn knieklachten. Kortom, we gaan verder op de ingeslagen weg; de verhardingen in mijn bovenbeenspieren worden weggemasseerd en ik moet oefeningen doen, voornamelijk squats, om mijn bovenbenen sterker te maken. Thuis en op mijn werk doe ik regelmatig stretch-oefeningen.

Ik weet niet hoe lang het gaat duren voordat ik weer pijnloos op de racefiets kan zitten. Ik word een beetje ongeduldig en voel me nu net zoals op dat moment in 1967, toen ik op mijn driewieler zat te wachten tot onderstaande foto was gemaakt. Ik wil dolgraag weer de weg op om kilometers te maken. Ik voel dat mijn conditie achteruit holt en de kilo's verschijnen weer op plekken waar ik ze niet wil hebben. Maar goed. Ik snap ook wel dat mijn fysiotherapeut geen ijzer met handen kan breken. Alhoewel, als ik mijn spieren na zijn massage voel... You could've fooled me!


(zie voor al mijn berichten over deze klachten: deze link)

Klik hier voor meer!

Mijn nieuwe website: www.gertjanhermus.nl

Omstreeks 1967. Ik was hier ongeveer 5 jaar en zo te zien al een behoorlijk ongeduldige fietser :-)
(Wel goeie knieën, al zeg ik het zelf ;-)

Also on this blog:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...