Mijn website is verhuisd!
(hier blog ik nog wel zo nu en dan over fietsen, wandelen, etc.)
-----
I moved my website!


Mijn fysiotherapeut en zijn naalden
Dry needling tegen gespannen quadriceps.

Let op! Dit is een soort groeiend bericht van dit onderwerp. Onderaan dit bericht zie je updates over de voortgang.

6 januari 2012
Vanmiddag ben ik weer bij 'mijn' fysiotherapeut van TopFysio geweest. Mijn rug is weer redelijk hersteld van de spit, dus hij heeft zich met name geconcentreerd op mijn bovenbenen om de pijn onder mijn knieën te lijf te gaan (zie hier mijn blogbericht over wielrennen en mijn knieklachten).
We zijn al een poos bezig om door middel van massage van de spieren en squad-oefeningen mijn bovenbeenspieren soepeler en sterker te maken. Maar het lijkt erop dat het herstel ervan een beetje stil staat.
Daarom stelde mij therapeut me, tijdens het masseren van de spieren voor, om over te gaan op dry needling. We hadden het er al een keer eerder over gehad, maar ik heb iets tegen naalden. Noem me maar een watje, maar ik weet dat heel veel mensen tegen zoiets opzien. ;-)
Maar goed, ik heb er in een vlaag van stoer-de-tanden-op-elkaar-en-doe-dan-maar mee ingestemd, omdat ik me er van te voren een beetje in had verdiept. Ik las op verschillende sites dat deze methode, die trouwens een gewoon onderdeel is van de reguliere fysiotherapie, enorm kan helpen bij het herstel van gespannen spieren (door triggerpoints). Verder heb ik vertrouwen in mijn therapeut, dus vooruit maar met de geit! Maar aanvankelijk met het zweet in mijn handen hoor, daar doe ik niet geheimzinnig over...

Het principe van dry needling is vrij eenvoudig. Tenminste, als het in eenvoudige bewoordingen wordt uitgelegd aan een leek zoals ik. De therapeut zoekt met de hand, de spier(en) met de triggerpoints. Vervolgens wordt er een hele dunne naald (dus niet die dingen die je op de foto hieronder ziet, dat is maar een geintje, maar zo een die ze gebruiken bij acupunctuur) door je huid gestoken. Dat prikje voel je even, maar dat stelt niet zo veel voor. Vervolgens wordt die naald in de gespannen spier gestoken. Je spier reageert daarop met een sterke samentrekking (contractie), maar ontspant daarna meteen weer. Dat samentrekken van de spieren (ik kreeg twee naalden in mijn bovenbeen) was vanmiddag best even pijnlijk. Dat hangt volgens mijn TopFysio af van de spanning die er op de spier staat. Deze contractie wordt, naarmate de spier in de loop van het traject meer herstelt, steeds lichter en dus minder pijnlijk. De spier zorgt met die samentrekking dus eigenlijk voor zijn eigen herstel!

Vanmiddag was de betreffende spier, na de behandeling behoorlijk beurs. Ik had het gevoel alsof er met een stok op was geslagen. Ik ben nu een paar uren verder en dat vervelende gevoel verdwijnt al weer. Ik hoop écht dat deze techniek het herstel bevordert. Want ik wil zó graag weer fietsen. Een tacx op zolder is als alternatief (zeker met dit weer) best aardig, maar ik wil er weer op uit! Ik wil de Zuid-Friese weilanden zien. En onze meren!

Ik zie aan de statistieken van mijn blog, dat er veel bezoekers (lezers zo je wilt) binnen komen op de zoekactie 'quadriceps', 'bovenbeenspieren', 'wielrennen' of een combinatie daarvan. Er zijn kennelijk veel mensen die kampen met deze blessure. Voor deze bezoekers van mijn website: Als je iets wilt weten of iets wilt toevoegen aan deze blog, reageer dan. ;-)


Update 7 januari (volgende dag): 
Ik geloof dat de uitwerking van de dry needling positief is. Gistermiddag voelde mijn rechter bovenbeen erg beurs aan. Vanochtend is dat gevoel alweer weg. Ook de gevoeligheid in mijn spieren na de massage heb ik nu niet. Dat geeft moed voor de komende weken. Maandag verder. Ben benieuwd!


Update 8 januari (2 dagen na dry needling)
Vandaag heb ik weer een uur op mijn Tacx doorgebracht. Vrijwel meteen kreeg ik lichte klachten aan de pezen op en onder mijn knieën. Het positieve gevoel van gisteren verdween daardoor een beetje op de achtergrond. De dry needling-behandeling is dus niet meteen van invloed geweest op de staat van de aanhechtingen. Maar goed, een mens wil vaak te snel. Enige vooruitgang zou wel mooi zijn geweest. Omdat de klachten tijdens het fietsen niet erger werden, ben ik doorgegaan. Ik ben benieuwd hoe de reactie morgen is. Morgenochtend heb ik weer een afspraak bij mijn fysiotherapeut. We houden vol!

Aan de bezoekersteller van deze blog kan ik zien dat er nogal wat mensen vragen hebben over knieklachten (al dan niet gerelateerd aan wielrennen). Ik heb via de mail een paar vragen gekregen over mijn klachten. Dat gaat dan met name over de vraag waar die klachten precies zitten. Ik heb een foto gemaakt van mijn rechterknie en hem wat bewerkt tot een min of meer abstracte afbeelding. Ik vond het overdreven om een scherpe foto van mijn been op internet te zetten. Er is tenslotte al genoeg aanstootgevend materiaal te zien ;-)

Op de foto hieronder zie je dus mijn rechterknie. De rode gebieden geven aan waar ik de irritatie voel, waar de pijn zit. Dat is de aanhechting van de bovenbeenspier onder de knieschijf. Door de behandeling van de triggerpoints in mijn bovenbeenspieren, wordt de druk op die aanhechtingen verminderd, waardoor de klachten zouden moeten verdwijnen.

Houd dit bericht in de gaten voor het vervolg. En als je vragen hebt, dan moet je ze vooral stellen. Via de mail, of anders met de reactielink van dit bericht.

Update 9 januari
Vandaag weer dry needling gehad. Er schoot me ondertussen van alles door mijn kop. Zie het verslagje hier.

Update 13 januari
Vandaag is het vrijdag de 13e. Als ik enig geloof zou hechten aan de onheilspellendheid van deze datum, dan zou ik er misschien voor gekozen hebben om vandaag niet naar de fysiotherapeut te gaan. Want ja, wat zou er allemaal niet mis kunnen gaan? Maar ik geloof niet in vrijdag de 13e als ongeluksdag. Onze dochter is geboren op een vrijdag de 13e. Dat zou ik geen ongeluk willen noemen...
Vandaag ben ik flink onder handen genomen door mijn therapeut. Mijn rechter bovenbeen is van alle kanten met de dry needlingnaalden geprikt en de spieren zijn weer 'onder stroom' gezet. De reactie van de spieren was al weer minder hevig dan de keer hiervoor. Het geeft me het gevoel dat er progressie is. Hopelijk zet dat gevoel gauw door naar feitelijke verbetering.
Ik heb me voorgenomen om dit weekend, als het een beetje knap weer wordt, weer naar buiten te gaan met mijn fiets. Ben wel benieuwd naar hoe de Fryske súdwesthoeke er bij ligt op het moment.

Update 15 januari
Vandaag nog steeds een zeurend gevoel op/onder mijn knieën. Heb 38 kilometer gefietst. Zie hier het verslag en de route (fietsen met Bo Derek).

Update 16 januari
Vandaag doet mijn rechterknie zeer. Het is mooi weer, maar de wegen zijn nog glad. Misschien maar goed ook. Weerhoudt me ervan om te gaan fietsen en zo krijgt mijn knie weer even rust. Ik baal er wel van. Ik hoop dat de komende dry needling-behandelingen hun vruchten gaan afwerpen....

Update 22 januari
Even een sprongetje in de tijd. Intussen ben ik al twee keer bij de fysiotherapeut geweest. Dinsdag en vrijdag. Dinsdag ben ik alleen gemasseerd en vrijdag ben ik gemasseerd en twee keer geprikt met dry needling-naalden.
Ik heb deze week een paar keer een uurtje op mijn tacx gezeten. Ik had in het vorige weekend (na het consult waarbij ik alleen geneedled ben), het idee dat mijn rechterknie wat instabiel was. Dat gevoel is nu overgesprongen naar de linkerkant.
Ik heb wel het gevoel dat ik beter fiets. Gisteren heb ik een uur zitten trappen op gemiddeld 100 rpm en daar had ik tijdens het fietsen en ook nu, eigenlijk geen last van.
Mijn fysioterapeut wil me nog een of twee keer zien. Als het de komende twee weken niet verder verbetert, gaan ze een andere behandeling voorstellen. Welke weten ze nog niet. Je hoort weer van me...

Update 28 januari
Vanochtend ben ik voor de laatste keer bij de fysiotherapeut van TopFysio in Sneek geweest. Na een behandelingstraject van 17 weken, waarin ze zich vooral op mijn bovenbeenspieren (quadriceps) hebben geconcentreerd, zijn ze tot de conclusie gekomen dat er geen verbetering in de klachten zit en dat zij niet meer weten wat ze er verder nog aan kunnen doen. Mijn bovenbenen zijn gemasseerd en later met dry needling behandeld.
Hieronder zie je op de foto mijn knie, met daarop in rood aangegeven waar de klachten zitten. Aanvankelijk kreeg ik deze klachten alleen tijdens het wielrennen, bij langere ritten. In de rustdagen na het fietsen gingen deze klachten over het algemeen weer snel weg. Maar de laatste weken blijft er een zeurend gevoel bestaan, ook als ik níet fiets.
Ik ben me aan het beraden welke stappen ik nu ga zetten. Er zijn nog wat mogelijkheden. Een andere fysiotherapeut, maar ook een bezoek aan de podotherapeut is nog een mogelijkheid. Zo'n podotherapeut kan beoordelen of er iets mis is met de stand van de voeten en het bekken. In combinatie met een beenlengteverschil kan dat klachten geven aan de knieschijf (patella) en bijbehorende pezen.
Ik meld me weer op mijn blog als er nieuws is!

Hier vind je het uitgebreide bericht over mijn knieklachten dat ik al eerder schreef.

Klik hier voor meer!

Dit is de voorkant van mijn rechter knie. De rode vlekken geven
aan waar de irritatie/pijn zich bevindt.
Beetje overdreven voorstelling van naalden. En dat tangetje en de draad komen er ook niet
aan te pas bij dry needling hoor... ;-)

Also on this blog:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...