Mijn website is verhuisd!
(hier blog ik nog wel zo nu en dan over fietsen, wandelen, etc.)
-----
I moved my website!


Mijn nieuwe racefiets! Specialized Roubaix Elite
Fietsmeting laten doen bij Belga fietsen in Harkstede

Woensdag heb ik mijn nieuwe racefiets opgehaald.

Na een periode van wikken en wegen, niet in de laatste plaats vanwege de staat van mijn knieën, heb ik de knoop doorgehakt. Ik kan de gedachte dat ik vanwege die knieproblemen niet meer zou kunnen fietsen niet verdragen. En als het fietsen van lange afstanden er voorlopig niet in zit wil ik toch, in mijn eigen tempo en intensiteit, van deze sport blijven genieten. Al zijn het dan maar kortere afstanden, zoals ik vanmiddag heb gedaan.

Ter voorkoming van blessures is het belangrijk dat je goed op je fiets zit. Dat wil zeggen dat je fiets moet passen. Het zadel moet op de goede hoogte staan. Je rug moet een goede kromming hebben en nog meer van dat soort zaken. Ik heb vooraf goed georiënteerd. Ik kwam er al gauw achter dat je lang niet overal terecht kunt voor een goed advies. Mijn keus is gevallen op de meettechniek van Belga Fietsen in Harkstede.

Tijdens mijn eerste bezoek word ik uitvoerig geadviseerd over het verschil in frames. Met name de ergonomie krijgt aandacht in dat advies. Er wordt stil gestaan bij de vraag met welk doel je fietst en welk gevoel je daar zelf bij hebt. Als ik uiteindelijk voor deze fiets gekozen heb, worden mijn maten genomen: Beenlengte, armlengte, romplengte en schouderbreedte worden genoteerd. De fiets zal op basis hiervan in elkaar worden gezet en ik zal worden gebeld voor het maken van een vervolgafspraak.

Dat vervolg was dus afgelopen woensdag. De racefiets, een Specialized Roubaix Elite,  staat al voor me klaar in een Tacx-opstelling. In een drie uur durende sessie word ik perfect 'op mijn fiets gezet'. Atze, een specialist op dit gebied, heeft me van onder tot boven gemeten en de fiets 'op de millimeter' getuned.
De afwijkende stand van mijn voeten en mijn beenlengteverschil komen al snel aan het licht en daar wordt een oplossing voor bedacht met extra schoenplaatjes en inlays onder de binnenzolen van mijn nieuwe fietsschoenen. Er is veel aandacht voor de stand van mijn knieën. Het is belangrijk dat je voet, je knie en je heup in één rechte lijn staan om blessures te voorkomen.
Tijdens de meting wordt ik op mijn fiets gezet. Twee camera's nemen mijn fietsbewegingen op. Een van de voorkant en een van de zijkant. De beelden die op het beeldscherm worden getoond kunnen worden teruggespeeld en worden stil gezet. De bike-fitter krijgt daarmee een goed beeld over de houding en de eventuele aanpassingen die nog moeten gebeuren.

Ik ben heel tevreden over de manier waarop ik word geholpen. Ik heb geen moment het gevoel dat we op moeten schieten. Er wordt uitvoerig bij alle punten stil gestaan en ik krijg deze middag meer inzicht in hoe je lichaam en fiets moeten 'samenwerken'.

En dan nu het belangrijkste. Wat is het resultaat?
Ik heb vanochtend de apparatuur (snelheids- en cadansmeter) geïnstalleerd op mijn nieuwe fiets. En vanmiddag was het dan zo ver: De doop op de weg. Ik heb zestig kilometer gefietst. In het begin was het wat wennen, maar wat trapt dít karretje heerlijk. ik kan inderdaad het verschil tussen mijn oude aluminium fiets en dit karretje van carbon goed merken. De stijfheid van het frame geeft je het gevoel dat je kracht veel beter over komt op de bracket. En mijn nieuwe wielrenschoenen zijn een verademing.

Kortom; de eerste ervaring met deze fiets is grandioos. Ik heb het gevoel dat ik hier heel veel plezier aan ga beleven. Ik ga een verdere opbouw van mijn trainingen vol vertrouwen tegemoet!

Klik hier voor meer informatie!

Mijn nieuwe website: www.gertjanhermus.nl
Atze aan het werk met de spd-plaatjes onder mijn fietsschoenen.
Mijn fietsbewegingen op het beeldscherm met de ideale afstelling afgetekend.

Links de hoek van het been en de arm-romp verhouding.

Rechts de 'uitlijning' van de stand van de knie.Mijn fiets. Vanmiddag gefotografeerd tijdens een kleine pauze.Sigma ROX cadanssensor

Zertz inserts voor schokabsorpsie.

Sigma ROX snelheidssensor.

Zertz inserts voor schokabsorpsie. 


Also on this blog:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...