Mijn website is verhuisd!
(hier blog ik nog wel zo nu en dan over fietsen, wandelen, etc.)
-----
I moved my website!


Zandsculpturen in Sneek (4)
Jeroen Advocaat Nederlands Kampioen 2013

Vanmiddag was de preview van het Zandsculpturen Festival Friesland, in Sneek. Wethouder Wigle Sinnema gaf het startschot voor het festival, maar dat heb ik net niet kunnen meemaken. Onze zoon (9) had vanmiddag judo-examen, en dat wil je als vader zijnde natuurlijk ook niet missen. De uitreiking van zijn bruine-slip-op-gele-band was ook een feestje!

Onderdeel van het zandsculpturenfestival is het Nederlands Kampioenschap Zandsculpturen. Tijdens de preview werd in het bijzijn van genodigden en sponsoren, de Nederlands kampioen bekendgemaakt. Wat mij betreft zijn het allemaal kampioenen, maar de in China woonachtige Jeroen Advocaat werd door de jury uitgeroepen tot kampioen! Zijn sculptuur is inderdaad indrukwekkend. Het verbeeldt een duiker die, te midden van allerlei zeedieren tussen de golven verdwijnt om een schat op te duiken.

Wilfred Stijger kreeg van zijn collega's de vakprijs toegekend voor zijn in twee kleuren zand uitgevoerde werk met synchroonzwemmers (uitgebeeld als schoepen aan de schroef van een schip).

Het thema van dit festival en dus van het Nederlands kampioenschap is watersport. Nog lang niet alle sculpturen zijn klaar; er wordt nog hard doorgewerkt om alles klaar te krijgen voor de opening aanstaande maandag. Maar met onderstaande foto's krijg je hopelijk een indruk van de verschillende onderwerpen die er al zijn gemaakt. Op de foto's zie je details van de sculpturen. Ik zal later wel 's wat foto's plaatsen van de totale werken. Ik raad je aan om het festival te bezoeken als je in de gelegenheid bent. Want plaatjes zijn leuk, maar de werken in het écht zien is werkelijk geweldig!

Klik hier voor alle berichten over de zandsculpturen op mijn blog.

Klik hier voor mijn nieuwe site: www.gertjanhermus.nl


Jeroen Advocaat is Nederlands kampioen zandsculpturen Sneek
De trotse Nederlands kampioen zandsculpturen 2013, Jeroen Advocaat.

Nederlands kampioenschap zandsculpturen Sneek
Het werk van Wilfred Stijger. Gekozen door zijn collega's als winnaar van de vakprijs.

Nederlands kampioenschap zandsculpturen Sneek

Nederlands kampioenschap zandsculpturen Sneek

Nederlands kampioenschap zandsculpturen Sneek

Nederlands kampioenschap zandsculpturen Sneek


Nederlands kampioenschap zandsculpturen Sneek
Nederlands kampioenschap zandsculpturen Sneek

Zandsculpturen in Sneek (3)
Een tipje van de sluier...

Van 1 juli tot 30 september vindt in Sneek het Zandsculpturen Festival plaats. Ik loop een tijdje achter de schermen mee om de organisatie en totstandkoming vast te leggen.

Vandaag eindelijk een tipje van de sluier. Ik ben vanmiddag op het festivalterrein geweest. En ik kan je vertellen; het wordt geweldig. Een aantal sculpturen is klaar en aan andere wordt nog hard gewerkt. Het is prachtig om te zien hoe de deelnemers aan het Nationaal Kampioenschap Zandsculpturen, geconcentreerd werken aan hun kunstwerk. Ik heb de organisatie beloofd dat ik de vorderingen stukje bij beetje zal tonen. Dat ik voorlopig alleen maar details publiceer. Want wat er te zien is moet natuurlijk wel een verrassing blijven, voor de duizenden bezoekers die het voormalige Flexaterrein zullen bezoeken de komende maanden.

Wat mij persoonlijk is bijgebleven van de afgelopen dagen is de enorme professionaliteit waarmee het organisatieteam en de sculptors werken. Dit zijn niet zomaar mensen die dit er als leuke hobby maar even bijdoen. Dit zijn professionals. Full time kunstenaars die de hele wereld over reizen om hun werk te tonen. Dat betekent dat ze regelmatig lang van huis zijn. En ik heb met eigen ogen gezien dat het hard werken is. Vaak in erg ongemakkelijke houdingen en in weer en wind. Want er is een strakke planning. Er moet namelijk een deadline worden gehaald.

Een van de meest gestelde vragen van het publiek is of die sculpturen tegen regen en wind kunnen. Want zand lijkt erg kwetsbaar voor de elementen. Van een van de deelnemers hoorde ik, dat de sculpturen nog het meeste te lijden hebben van de grillen van de bezoekers. Van mensen die met paraplupunten in het zand steken om te ervaren hoe hard het is. Van mensen die de kunstwerken vernielen door er met hun vingers in te prikken of zelfs door er overheen te lopen... Ik hoop dat ik met mijn blogberichten van de afgelopen dagen een bijdrage heb geleverd aan het besef dat we hier te maken hebben met kunst. En ik vind dat je daar respect voor moet hebben.

In een volgend bericht zal ik foto's plaatsen van de totale sculpturen. Maar ik zou zeggen; ga vanaf 1 juli vooral zelf kijken. Het is zeer de moeite waard!

Klik hier voor alle berichten over de zandsculpturen op mijn blog.



Zandsculpturen in Sneek. Het Nationaal kampioenschap zandsculpturen in voorbereiding.
Een klein overzicht van de zandsculpturen in Sneek.



Zandsculpturen in Sneek. Het Nationaal kampioenschap zandsculpturen in voorbereiding.
De in Joure woonachtige Lip Ferwerda werkt aan de Waterpoort van Sneek.



Zandsculpturen in Sneek. Het Nationaal kampioenschap zandsculpturen in voorbereiding.
Lars Borst



Zandsculpturen in Sneek. Het Nationaal kampioenschap zandsculpturen in voorbereiding.
Michela Ciappini (Italië)


Zandsculpturen in Sneek. Het Nationaal kampioenschap zandsculpturen in voorbereiding.
Zandsculpturen in Sneek. Het Nationaal kampioenschap zandsculpturen in voorbereiding.
Zandsculpturen in Sneek. Het Nationaal kampioenschap zandsculpturen in voorbereiding.


Zandsculpturen in Sneek (2)
De contouren worden zichtbaar

Van 1 juli tot 30 september vindt in Sneek het Zandsculpturen Festival plaats. Ik loop een tijdje met mijn camera mee om de organisatie vast te leggen.

In dit vorige blogbericht heb je kunnen zien hoe de voorbereidingen van het Zandsculpturen Festival in zijn werk gingen. Ik heb toen beloofd dat ik een paar keer terug zou gaan naar het festivalterrein met mijn camera om de vorderingen vast te leggen.
Vandaag zijn de zandkunstenaars begonnen met de contouren uit te zetten van hun sculptuur. Tijdens het festival wordt het Nederlands Kampioenschap georganiseerd, er staat dus wel iets op het spel. Ik heb de organisatoren beloofd dat ik niet te veel prijs zou geven van wat er gebouwd wordt. Maar ik kan je wel vertellen dat het er veelbelovend uitziet!

In dit blogbericht wil ik je een indruk geven van wie de kunstenaars zijn en welke technieken er zoal gebruikt worden.

In de loop van de week meer...


Klik hier voor alle berichten over de zandsculpturen op mijn blog.






















Het zandpaviljoen van Martein Boersma en Anita Peelen (De Daaldersplaats)

staat er klaar voor. Wordt vast weer een gezellige boel :-)

Zandsculpturen in Sneek (1)
Nederlands Kampioenschap brengt toppers naar Friesland

Van 1 juli tot 30 september vindt in Sneek het Zandsculpturen Festival plaats. De top van de Nederlandse sculptors komt naar Sneek om zich te meten tijdens het Nederlands Kampioenschap. Ongeveer twintig deelnemers zullen in Fryslân strijden om de nationale titel. Het thema van dit jaar is 'watersport' en iedereen kon onderwerpen aandragen die verwerkt kunnen worden in de sculpturen.

Ik mag deze week een kijkje nemen achter de schermen. De voorbereidingen zijn in volle gang. Een internationaal team van jonge mensen is onder leiding van de in Heerenveen geboren Alec Messchaert, keihard aan het werk om de kunstenaars een goede start te geven. Zo'n 800.000 kilo rivierzand uit De Tsjonger wordt in bekistingen gestort. Vervolgens wordt dat zand vermengd met water en meerdere keren aangestampt om het een min of meer vaste vorm te geven. Het is zwaar werk. Maar alle teamleden benadrukken het plezier dat ze er aan beleven: "Samen werken aan een creatief proces."

Het managementteam van dit festival bestaat naast Alec uit: Caroline Belt, Mathijs Slomp, Jos de Ruig en 'onze eigen' Sneeker horecaondernemer Joris Hagting.

Bezoek voor meer informatie over de activiteiten tijdens dit festival de website: http://www.zandsculpturenfriesland.nl

Later meer over dit festival op mijn blog!
Klik hier voor alle berichten over de zandsculpturen op mijn blog.





Voorbereidingen Zandsculpturen Festival Sneek zijn in volle gang











Mijn eerste Hollandse Nieuwe van 2013.
Visboer in Sneek is blij met twee weken uitstel

Twee weken later dan gepland, gaat hij vandaag dan toch over de toonbank. De Nieuwe Haring, of Hollandse Nieuwe zo je wilt. Door het koude voorjaar hebben de beestjes lang te weinig voedsel gehad, waardoor ze niet het voorgeschreven vetgehalte hadden op de aanvankelijke vangstdatum.

Visboer Jos Abbink heeft vrede met het uitstel. "Je kunt beter twee weken later een lekkere nieuwe verkopen, dan dat je je klanten moet teleurstellen met zo'n magere stok, zoals we in ons jargon die vetloze haringen noemen". Soms hoor of lees je wel 's dat het qua smaak niets uitmaakt of je oude of nieuwe haring eet. Maar volgens onze visspecialist is dat onzin: "Ik zal jou twee haringen geven. Een oude en een nieuwe. En dan mag jij het zeggen...".

Korenwijn
Ik heb 'm vanmiddag getest. Nou ja, twee stuks eigenlijk. Zonder uitjes natuurlijk. En ze waren heerlijk! Inderdaad lekker vet en goed van smaak. Beter dan de oude en dat is écht geen suggestie. Ik moet er wel bij zeggen dat de koude korenwijn die Esther Abbink naast de haringen presenteerde wel aan de feestvreugde bijdroeg. ;-)



Jos, Guus en Esther van visspeciaalzaak Abbink in Sneek
Jos, Guus en Esther. Voor de gelegenheid in een nieuwe bedrijfsoutfit gestoken!


Explanation for my foreign followers: 
Dutch Herring ("Hollandse Nieuwe" Haring)
The herring has been cleaned, the head is removed and it is conserved in a special way with salt. The "Hollandse Nieuwe" is typically eaten with raw onions and pickles. The Dutch way of eating it: first picking it up by the tail and then letting it slide into your mouth gradually.

Koninklijk bezoek Friesland - We zwaaiden naar de verkeerde 'koning'
Royal Visit to Friesland - we were waving at the wrong 'king'

Vandaag brachten onze nieuwe koning en koningin Willem-Alexander en Máxima een bezoek aan onze provincie Friesland (Fryslân). Daar hadden we natuurlijk bij kunnen zijn, maar Loes en ik hadden besloten om een fietstochtje te maken door het mooie Súdwest-Fryslân en een stukje Gaasterlân-Sleat.

Toen we bij de brug van Spannenburg aankwamen, stond daar een groep mensen met vlaggen en wimpels langs de kant van de weg te wachten. Ik vroeg aan een mevrouw of dat soms was vanwege het koninklijk bezoek, waarop ze bevestigend en enthousiast antwoordde: “Ja hoor! Over ongeveer vijf minuten rijden ze hier langs!”. Wij besloten om ook te wachten. Want hoe vaak ben je nou in de gelegenheid om op maar vijf meter afstand van de koning en koningin te vertoeven.
En ja hoor. Op een gegeven moment zagen we de bus, voorafgegaan door een motoragent aankomen. Ik had mijn cameraatje in mijn linkerhand in de aanslag en ik stond met mijn rechterhand in de zwaaistand. Zoef!! En voordat we er erg in hadden was de bus al weer voorbij. We waren een beetje teleurgesteld, want niemand had precies gezien wie er allemaal in zaten.

De vlaggen werden opgerold en onder de arm gestoken, de mensen gingen weer naar huis. En wij fietsten weer verder in de veronderstelling dat ik dan toch tenmínste de chauffeur van de bus van de koning op de foto had!

Toen we thuis kwamen zag ik op Facebook een bericht van iemand die een filmpje had gemaakt van de koninklijke bustocht. En op dat filmpje zag ik een heel andere bus. En zwarte. Met een kroontje erop. En wij hadden met al die andere mensen staan zwaaien naar de bus van de Provinsje Fryslân...

Kan iemand ons vertellen naar wie of wat we dan wél hebben staan zwaaien? :-)



Iedereen dacht dat de bus met het koninklijk gezelschap er aan kwam...


Zwaaien naar de verkeerde koning. Koning zat in andere bus...

(Even off-topic: Ik had al een hele poos niet meer gefotografeerd mijn mijn oude HP-cameraatje. 
Als ik bovenstaande foto's zo zie dan is hij echt aan vervanging toe. 
Heeft iemand een tip voor een klein maar goed compactcameraatje 
dat je handig mee kan nemen op de racefiets?)

Na een drukke week is het goed bloggen ;-)
Over de bibliotheek, wandelen en wielrennen

Eindelijk vind ik weer 's tijd voor een blogberichtje. Ik heb het de afgelopen week behoorlijk druk gehad met andere dingen. Vandaar dat ik ook (nog) niet heb kunnen reageren op de reacties op mijn vorige berichten.
Ik wil iedereen die gereageerd heeft, daar op deze manier voor bedanken. Het is erg inspirerend om al jullie leuke commentaren te lezen. Nogmaals dank en ik hoop dat je blijft reageren! ;-)

Mijn week in een notendop
Ten eerste heb ik op mijn werk een behoorlijk volle agenda. Naast het reguliere werk, zijn er andere, grote klussen te klaren. Enerzijds moeten de bibliotheken in de gemeente Súdwest-Fryslân een forse bezuiniging opvangen en anderzijds zijn we bezig met de oprichting van cultuurhuizen in onze regio. Het lijken twee tegenstrijdigheden; bezuinigen en bouwen vanuit kansen en mogelijkheden. Maar daar ligt nou juist de uitdaging. We willen tenslotte een toekomstbestendige bibliotheekvoorziening overeind houden. Dat vraagt om durf, veranderingen en een hoop energie.

Verder werd deze week weer de avondvierdaagse georganiseerd. – Ik heb me suf geprakkiseerd over de vraag hoe ik voor mijn buitenlandse volgers 'avondvierdaagse' moet vertalen. Ik kom niet veel verder dan 'four days marches' of 'cuatro días de marchas', maar of dat helemaal de lading dekt... Ik kom er trouwens achter dat Google Translate 'prakkiseren' ook niet helemaal begrijpt. Maar dit alles terzijde.-
Ik heb drie avonden met onze kinderen, in het mooiste weer van de wereld, vijf kilometer gelopen. De laatste avond moest ik vanwege verplichtingen op mijn werk verstek laten gaan.
Voor die kleintjes (onze zoon is 9 en een dochter is 10) is 5 kilometer ver zat. Trouwens, onze dochter heeft tijdens dit soort activiteiten nog veel last van de gevolgen van haar enkeloperatie. Ze heeft haar medaille dan ook op pure wilskracht gehaald. Ik vind de avondvierdaagse altijd erg leuk. Het geeft je de gelegenheid om je kind 's in de groep bezig te zien en je praat weer eens op een leuke manier met andere ouders. Hieronder zie je twee foto's van de wandeltocht. Natuurlijk bij de Waterpoort ;-)








En dan heb ik ook nog gefietst! Vrijdagmiddag heb ik het rondje Sneekermeer gefietst. Dat is ongeveer drieënveertig kilometer, een perfect tussendoorritje. Zaterdag heb ik gefietst met de mannen van RTC Rally. Uit en thuis had ik tachtig kilometers op de teller staan. De tocht ging vanuit Sneek naar Parrega. Vandaar via Workum naar Oudermirdum, waar de appelgebak (volgens mij de lekkerste van Fryslân) op ons stond te wachten. De rit terug naar Sneek ging via Balk en langs het Slotermeer. Mijn knieën hebben het redelijk gehouden. Dat geeft de fietsende burger moed.
Ik hoop dat het mooie weer een beetje aanhoudt. Dat is goed tegen het luie zweet en de kilo's die steeds hardnekkiger worden. Bovendien is de ontspanning goed voor het hoofd. ;-)

Ik hoop de komende tijd weer wat regelmatiger te bloggen. En ik hoop dat jij me blijft volgen!




Appelgebak van Boschlust in Oudemirdum.

Foto gemaakt met HTC One, bewerkt met Picasa.

Also on this blog:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...